Jul 9, 2013

Tähelepanekuid idamaadest vol 2

Kinnitan, et me oleme endiselt elus. Ja kui väikesed lihasvalud välja arvata, ka täiesti terved. Kui keegi aga peaks nüüd meie jälgedes tahtma külastada Ida-Euroopat, siis siin on teile veel mõned kasulikud tähelepanekud elust enesest: 

16. Kõik kalaroad on siinmail inglisekeelses menüüs kirja pandud kui forellid (trout), aga ükski neist pole tegelikult tehtud forellist. Head on nad ikkagi. 

17. Kõik Slovakkia lossid asuvad mingite jubedate mägede otsas. Špisi loss näiteks, kus me eile käisime: ma olin umbes kuusteist korda kindel, et mul on ajuinsult. Aga kuidagi pääsesin siiski eluga. Täna lähme järgmist lossi kaema. Juba fotodelt on näha, et see asub pmst 100m kõrge püstloodse kalju tipus.

18. Ärge kunagi usaldage teenindajate naeratusi ja noogutusi. Käige kogu oma tellimus ülima aegluse ja põhjalikkusega üle. Soovitavalt menüüst pidevalt sõrmega järge ajades. Enamiku ajast oleme me vähemalt paarist asjast ilma jäänud.

19. Igasugused kartulid ja riisid on enamjaolt menüüdes soovituslikud lisandid. St, kui te neid otseselt juurde ei telli, siis te neid ei saa. Tuuakse kena lihatükk, mis ujub väikeses õlijärves ja ongi kõik. 

20. Kui järgi mõelda, räägib väga vähe inimesi inglise keelt. Aga kuidagi on nii, et see üldse ei häiri. Kasuks tuleb muidugi, kui keegi seltskonnast mõne sõna saksa keelt räägiks. Või vene keelt. Aga saksa keel tundub siinkandis väga populaarne olevat. 

21. Praktiliselt kõik parklad on tasulised, praktiliselt üheski järves ei saa tasuta loksuda. Balatoni ääres nägime me näiteks ainult aiaga piiratud alasid:olid tasulised avalikud alad ja hotellide privaatrannad. Samuti on siiani olnud kõigi teiste veesilmadega. Kui muu eest maksma ei pea, siis parkimise eest kindlasti.

22. Slovakkias on mäed, aga praktiliselt puuduvad põnevad mägiteed. Vähemalt mina pole veel ühtki avastanud. Selles osas on Rumeenia palju paremini varustatud: seal muud polnudki, kui ekstreemsed kurvid ning tõusud ja langused. 

23. Poolas on maailma kõige kummalisem liiklus. Ummikud keset tühjust, ummikud keset kiirteid, kõige ebaloogilisemad teeremondid... 

24. Kui öösel ujuma minna, on kaldal tingimata vähemalt paar tüüpi, kellel täiesti juhuslikult on kaasas paar korralikku helgiheitjat. Ja täiesti juhuslikult valgustab see pidevalt just seda osa veest, kus sa solberdad. Ujumine rambivalguses.

25. Kõigil inimestel on siin miskine suurushullustus oma majadega seoses. Iga inimene, kes vähegi on jaksanud puitmaterjali kokku osta, on lükanud püsti minimaalselt kolmekorruselise mõisahoone, mis võiks samal ajal teenida kultuurimaja, hotelli ja väiksema teatrisaali eesmärki. 

26. Kõigil inimestel on lehm. Mõnel on ka hobune. Ja kits. Ja kanad. Ja lambad. Ja sead. Ja neid kõiki peetakse eramajade aedades. No problem. 

27. Tegelikult oleks arukam läbi Euroopa lennata, mitte sõita. Ja kohapealt auto rentida. 

28. Sest pärast Poola tanklates magamist püstitad sa erinevaid kiirusrekordeid, et koju puhkama jõuda :D

29. Ida-Euroopa on täiega ilus ja armas. Inimesed on ka üsna sõbralikud. Välja arvatud ungarlased. 

30. Kõige mõistlikumad suveniirid, mida autoreisi jooksul kaasa osta, on kohalik alkohol. Siis on seda hea juba sõidu ajal tarbida, et tuimestada liigeste kangust, erinevaid põnevaid valusid, kandilist tagumikku ja oma haistmismeelt. Mida sa siis saada tahad, kui oled kaks nädalat autos elanud? :D

No comments: