Jul 4, 2013

Tähelepanekuid idamaadest (ma mõtlen Euroopat, mitte Jaapanit, okeeei)

Oma päevade jooksul Ida-Euroopas oleme me teinud mitmeid olulisi tähelepanekuid. Inimeste, kohtade ja reisinippide kohta. Lugege ja jätke meelde. Aga ärge unustage võtta kogu seda juttu väikese huumoriteraga :)

1. Ikla piiripunktist edasi muutuvad kõik liikluseeskirjad täiesti soovituslikuks. Kaherealisest teest teha neljarealine? Vabalt. Ülekäigurajad? Mis need veel on? Rumeenias on asulast viiekümnega läbisõitmine nõrkuse märk. Ega seal kiirus naljalt alla 90 ei kukugi. 

2. Rumeenias on kõik teenindajad sügavalt depressiivsed. Asi võib olla Dracula läheduses ja muus sellises, aga nad kõik näevad välja nii, nagu hakkaksid nad kohe nutma. 

3. Ma soovitan kõigil loomakaitsjatel absoluutselt vältida Rumeenias liikumist. Te tulete tagasi autotäie loomadega. Ilmselt rendite veel järelkärugi. Kui sõita autoga veel läbi Poola ja Ungari ka, tuleb rentida rekka. 

4. Ungari on täielik Suzuki paradiis. Ma pole kusagil näinud nii palju Swifte, kui seal. Me sulandusime ideaalselt sisse. Iga viies auto oli Swift. Iga kuues oli SX4. 

5. Poola on riik, mis ajab isegi GPS-il juhtme kokku. Inimestest rääkimata. Kõige raskem osa igast lõunassesuunduvast autoreisist. 

6. Välismaa numbrimärk on mõnel pool lausa nagu diplomaatiline puutumatus. Politseinikud väldivad sinuga suhtlemist nagu tuld. Kõik teised peeti kinni dokumentide kontrolliks või puhumiseks või milleks iganes, aga meid suunati blokaadist mööda :D

7.Siin idas on kohalik toit ilma eranditeta üsna rammus ja õline ja toitev. Grillitud Camembert, rasvased lihakastmed, erinevad põnevad pelmeeni-laadsed asjandused, külluslikud šnitslid ja pannkoogid. Värske salat siin eriti hinnas ei ole. Keskmise prae juurde kuulub umbes grammine viilakas tomatit ja sama palju kurki. Paar erandit on olnud, aga ei midagi silmatorkavat. Selleks, et te ei teeks sama viga, mida Leeni teeb iga päev, soovitan ma soojalt orienteeruda portsude toitvuses hinna järgi. Mida odavam ports, seda lihtsamalt saab läbi. Minu rikas reisikaaslane ähvardab iga jumala eine lõpus laua alla oksendada :D

8. Autost fotode tegemine ei ole eriti lihtne. Ärge jätke kogu pildistamist ainult sõidule. Tõestuseks võin esitada terve posu uduseid võsafotosid ning vildaka horisondiga põlluvaateid.

9. Wifi olemasolu ei tähenda tegelikult kasutatavat internetti. Paljudes kohtades tähendab see, et läheduses asuvaid raadiovõrke on võimalik tuvastada. Lihtsalt nendega pole midagi peale hakata. 

10. Enne reisi lae alla nii palju Top Geari ja MasteChefi, kui su arvuti kanda suudab. Uskuge, enamik õhtuid on meil kulunud neid kahte sarja vaadates. Hea meelelahutus ja hariv ka :D

11. Kohalike arusaam suveniiridest on üldiselt hunnikute kaupa värvilisi plastmänguasju otse Hiinast, kõvasti punutud korve ja muud mööblit, üldiselt kõike sellist värvilist ja põnevat, mida näiteks Maxima ja Grossi pood Eestis odava raha eest müüvad. Koju suveniiride ostmine on raske töö ning nõuab pühendumist. 

12. Sa hakkad reisi jooksul oma reisikaaslasi vihkama. Eriti, kui te olete pidevalt kahekesi, ööbite pidevalt samas toas, samas voodis ning jagate omavahel nii bensiini- kui restoraniarveid. Siis on hea, kui üks ei ole parandamatu trennijänku, mägironija, aktivist ning rahakunn (nagu Leeni) ja teine parandamatu laiskvorst, unekott, "issand-ma-tulin-just-sellest-künkast-üles-ma-suren-miks-meie-tuba-peab-kolmandal-korrusel-olema-kus-on-lift" sorti inimene ja vaene sugulane (nagu mina).

13. Ma olen peaaegu kindel, et Rumeenias võib igaüks avalikes ruumides suitsu ette lükata. Ja rumeenlased tunnevad end ebamugavalt, kui neid seepeale šokeeritult jõllitada. Järeleproovitud. Meie jaoks ikka jube harjumatu, kui sa üritad parajasti oma Vampiiri Meheau nautida ja kõrvallauas kolm inimest kimuvad.

14. Transylvaanias on paljud asjad vampiiriteemalised. Näiteks vein, mis on Dracula-nimeline ja juustuga täidetud hakkpihv, mille nimi on Vampiiri Meheau (Vampire's Manhood).

15. Kui mujal soovitan ma soojalt ööbimine ette bookida, et hindades kindel olla ja katuses ka, siis Rumeenias pole see tegelikult vajalik, sest iga teine maja on pansion. Lihtsalt vaata, mis ilusam tundub. Ja Ungaris ei ole seda maja ilmselt üldse olemas, mille sa bukkinud oled. Seega: ära näe vaeva.

No comments: